Château de Latour
Bernard THOMAS
1 Rue du 24 Août
B-6761 Latour-Virton
Belgium
Tel : +32 63 57 83 52
Fax : +32 63 60 82 19
info@chateaudelatour.be
Het kasteel van Latour heeft eigenaren van oude appelboomsoorten
uitgenodigd om het uitzonderlijke sap van hun appels te degusteren.
Goudkleurig, lekker, met een lange afdronk en 100% natuurlijk. Dit sap van
oude variëteiten van de appelbomen van Latour (Virton) en omgeving bleek
een kleine schat te zijn. Deze appels met hun specifieke, authentieke smaak
zijn een kleine gouden schat die nog niet zolang geleden verloren werd
gewaand.
Bernard Thomas vond het bedroevend om de rode, witte, transparante,
roodbruine appels, de Rambour, de Boskoop en andere oude appelsoorten
onder de prachtige bomen te zien rotten. Hij ontmoette de eigenaren van
oude boomgaarden van Latour, maar ook van Gomery, Ethe, Ruette en
Virton. Met toestemming van de eigenaren, en nadat deze er hun eigen
portie hadden afgehaald, heeft hij de appels zorgvuldig verder geplukt. En al
enkele jaren produceert hij een authentiek lokaal appelsap.
Onder de naam "Vergers de Latour"
Al enkele jaren worden de appels van Latour en omgeving geperst in
Azannes, bij een fruitdistilleerderij aan de ingang van het Maasdorp Vieux
Métiers. Daar wordt het ook gebotteld. "Jaar na jaar produceren we
tussen de 1000 en 8000 liter sap. We zouden tot 20.000 liter kunnen
gaan, maar dat is niet onze wens, omdat het dan niet langer een
ambachtelijke productie zou zijn."
Het is dit 100% natuurlijke appelsap dat Bernard Thomas serveert bij het
ontbijt in zijn hotel-restaurant in het kasteel van Latour. Het wordt ook
verkocht in de winkels en supermarkten van Gaume.
Elk jaar ook brengt Bernard de eigenaren van de boomgaarden samen
aan tafel om te proeven van het appelsap van het jaar.